látogató számláló
     
 


8600l zárt szennyvíztározó

8600 literes tartály
 

Műszaki adatok

Fekvőhengeres gyűjtőtartályokHa maxLce
 (mm)
8600 literes186516036001760625

 
8600 literes tartály méretek8600 literes tartály fotó
1. ábra1. kép

H:             teljes magasság;
a:             bekötési felület;
amax:      beköthető cső maximális átmérője;
c:             testátmérő;
L:             tarály-hossz;
e:             búvónyílás belső átmérője

Ár: 658 368 Ft bruttó
Beépítési útmutató

A POLYDUCT ZRt. által gyártott 8,6 m3-es földbe süllyeszthető PE tartályokhoz

Fontos: A hibák elkerülése végett a beépítési útmutatót a munka megkezdése előtt tanulmányozza át és tartsa kéznél! Az útmutatóban leírtakat és a vonatkozó munkavédelmi előírásokat tartsa be!

1. A telepítési hely kiválasztása és ennek feltételei

- A tartály elhelyezéséhez egy legalább 4,4m x 3,0m szabad terület álljon rendelkezésre, hogy a gödör akadálymentesen elkészíthető legyen.
- A tartály és a legközelebbi épület között legalább 1m védőtávolságot ajánlatos megtartani. Ha a munkagödör mélysége meghaladja az alapozás mélységét a távolságot 3-6 méterre meg kell növelni. A tartály fölé építeni tilos!
- Kerülje a tartály talajvizes területre történő telepítését. Amennyiben ez elkerülhetetlen, a tartály lehorgonyzására van szükség, melyről bővebben a 4. beépítés a talajvízben című mellékletben tájékozódhat.
- A tartály gyalogos forgalomnak kitett közlekedési útvonal alá elhelyezhető, ugyanakkor a gépjárműforgalomnak kitett területre nem telepíthető, az teljes mértékben kizárandó!
- Fák és növények környezetében a tartály a fatörzstől 2,5m-nél közelebb-re ne kerüljön. A tartály fölé és mellé csak olyan növényeket telepítsen, melyek gyökérzetének nem lesz útban a tartály, illetve a gyökér növekedés közben sem nyomja a tartály falát.
- Lejtők esetén szakemberrel meg kell vizsgáltatni, hogy a tartály 5 méteres körzetében szükség van-e támasztófal építésére.

2. Tartály telepítése

a.) munkagödör készítése

- Készítsen egy munkagödröt sík alappal, melynek átmérője minden irányban 0,5 méterrel haladja meg a tartály legnagyobb átmérőjét a munkavégzés, valamint az ágyazati anyag feltöltésének/visszatöltésének és tömörítésének helyigénye miatt.
- Az omlásveszély elkerülése érdekében a munkagödör falát 35-80 fokos szögben felfelé tágítani tanácsos.
- A munkagödör mélységének meghatározásakor figyelembe kell vennie azt, hogy minimum 15 cm-es alsó ágyazat szükséges, és a tartály maximum 30cm földtakarással terhelhető.
- A föld kiemelése után a munkagödör alján - célszerűen sóderből – alakítsa ki a az alsó ágyazatott, melyet kellően tömöríteni kell (3–szoros gépi döngölés vagy ezzel egyenértékű kézi tömörítés), majd vízszintezze.
Az ágyazatban nem lehetnek éles kövek, kitüremkedések.

b.) tartály lehelyezése, csőcsatlakozások kialakítása

- A tartályt óvatosan (hevederek segítségével) eressze le a munkagödörbe és ellenőrizze, hogy vízszintben van–e. A tartályon található emelőfülek csak a tartály üres állapotában használhatók (az üres tartály súlya cca.440kg).
- A DN110-es cső vízzáró csatlakoztatásához – koronafúróval - egy 125mm átmérőjű furatot kell készítenie a tartályon megjelölt helyen. A gyártótól vásárolt ajakos gumitömítés behelyezése előtt a furat széleit gondosan tisztítani, sorjázni szükséges.
- A csatlakozó csővezetéket legalább 10cm-es mértékben tolja át a gumitömítésen.

c.) feltöltés, tömörítés

- Töltse meg a tartályt félig vízzel.
- Helyezze fel az aknafedelet, hogy a felső visszatöltés során ne kerüljön kavics, homok a tartályba.
- A tartály körüli töltőanyagot - homok, homok-sóder keverék (0,8 – 0,32 tartományban) -0,1 méteres rétegenként egyenletesen töltse fel a tartály körül. Minden réteget kézi tömörítő eszközzel körkörösen, egyenletesen döngöljön le. Gépi tömörítés tilos! Tilos a kiemelt földet a tartály közvetlen közelébe visszatölteni.
- Ha az oldalsó ágyazat feltöltése elérte a tartályban lévő víz magasságát, a tartály be- és elvezető csöveinek bekötése, majd lezárása után a tartályt teljesen fel kell tölteni vízzel.
- Ezt követően folytathatja - az előzőekben részletezett módon - az oldalsó ágyazat kialakítását.
- Ellenőrizze a bekötött csöveket. Ezeknek feszültségmentesen jól rögzítve kell lenniük.
- Az utolsó 20cm-es réteg feltöltéséhez használhatja a munkagödörből kiemelt földet, de az hegyes, éles köveket nem tartalmazhat!

3. Beépítés talajvízben

 
Az ilyen telepítéseknél fontos a talajvíz lehetséges helyzeteinek hosszú távú vizsgálata a felúszási veszély elhárítása miatt. Kedvezőtlen talajvízviszonyoknál a tartályok betonalaphoz történő lehorgonyzása javasolható, mint azt az ábra is sematikusan szemlélteti.
8600 literes tartály telepítés pántolással

8600 literes tartály telepítés fotó

2. kép 
 
 Az ábrán jelölt rögzítő hevederek anyagának megválasztásánál a PE-tartályok sérülésérzékenységét minden esetben mérlegelni kell. Ha a hevederek igénybevétele nagy és azokat csak fémből lehet kialakítani, akkor gumi vagy filc alátétek betervezése nem mellőzhető. Magas talajvízállású területeken a függőleges nyílás körülzárása szokásos a csatlakozó csövek és szerelvények miatt. Ez a dómakna szilárd építőanyagokból is kialakítható, de a tartály sérülésmentességét építéskor és az üzemeltetési idő alatt egyaránt biztosítani kell. 

Kapcsolat

4181 Nádudvar, Kabai út 62.

Tel: +36 54 480 666

Fax: +36 54 480 233

Email: polyduct@polyduct.hu

Web: www.szennyviztisztito.com> Típus engedélyezési terv


Az EN 12566-3 európai szabványnak megfelel
KSzGySz